‘s-Gravenzande-Centrum

Na 10 augustus: dank voor al uw reacties, nieuwe reacties zijn niet meer mogelijk.

Het centrum van ‘s-Gravenzande in 2016

Van alle centra in de gemeente is het centrum van ‘s-Gravenzande het meest veranderd de laatste jaren. Het centrumplan heeft een hele nieuwe straat gecreĆ«erd, waar ook nog eens twee grote supermarkten zitten. Hierdoor is het druktebeeld in het centrum veranderd. Dat zorgt ervoor dat panden in de andere straten anders worden beoordeeld (wat is de beste plek voor mijn zaak?). Hierdoor is een proces van verplaatsing op gang gekomen.

De belangrijkste opgave in dit centrum is om versnippering van publieksfuncties tegen te gaan en dus de transitie naar een meer gemengd en compact centrum goed te begeleiden. Dat die transitie nog volop gaande is, is te zien aan het aantal leegstaande panden die verspreid over het centrum te vinden zijn, ook op goede locaties. Na Naaldwijk heeft ‘s-Gravenzande de meeste leegstand.

Centrumvisie: dorpscentrum van de toekomst

Recent heeft DTNP voor de BIZ ‘s-Gravenzande een centrumvisie opgesteld. Sindsdien is fase 3 van het centrumplan opgeleverd. De belangrijkste conclusies van de centrumvisie zijn volgens DTNP in 2020 nog relevant:

  • Het centrum heeft een sterke boodschappenfunctie, met moderne supermarkten midden in het centrum, een aantrekkelijk en centraal gelegen horecaplein met speeltoestel en er wonen een groot aantal inwoners omheen. Dat is een goede positie.
  • In verhouding tot de nieuwe boodschappenstraat en het Marktplein heeft de Langestraat een weinig duidelijk profiel, daardoor is deze straat wat kwetsbaar geworden. Een concrete verbetering van het centrum zou zijn om de bibliotheek naar de Langestraat te verplaatsen (bijv. oude gemeentehuis). Ook in het bezoekgemak van de Langestraat zouden verbeteringen wenselijk zijn.
  • In een groot gebied rond het centrum zijn er nu nog mogelijkheden voor winkelontwikkelingen in het bestemmingsplan. Denk aan gebieden als Zandeveltplein, Vaartplein, Van de Kasteelestraat en uitlopers van de Langestraat. In deze gebieden kunnen de huidige functies blijven bestaan, maar dragen nieuwe winkelontwikkelingen niet bij aan een compact, gevuld centrum. Lege winkelruimte in die gebieden kan eventueel worden getransformeerd naar wonen, zoals al gebeurd is in de Van de Kasteelestraat.

Vragen aan u

  1. Is het hoofdcircuit in bovenstaande kaart wat u betreft de juiste afbakening van het centrum: het gebied waar het de ambitie moet zijn om het volledig gevuld te houden met winkels en andere publieksgerichte functies? (Op de kaart klikken voor een volledig beeld.)
  2. Wat zou volgens u het middendeel van de Langestraat aantrekkelijker maken? (tussen Van de Kasteelestraat en Marktplein)
  3. Wat is nu de leukste plek of functie in het centrum?
  4. Hoe kan het centrum nog aantrekkelijker worden?
36 Commentaren
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties