De Lier-Centrum

Na 10 augustus: dank voor al uw reacties, nieuwe reacties zijn niet meer mogelijk.

Het centrum van De Lier heeft een relatief simpele structuur, met de Hoofdstraat en het Oranjeplein. Het Oranjeplein heeft een functie als belangrijk bronpunt met het parkeren en de twee supermarkten. De Hoofdstraat is van oudsher het dorpslint, waar de Domkerk en wat historische panden een herkenbaar straatbeeld creëren. De laatste grote winkelontwikkeling in het centrum is begin 2016 het project ‘Winkelier’ geweest, waar Albert Heijn is gevestigd. De Action is toen in het pand van de oude Albert Heijn aan de Hoofdstraat getrokken. Met daarbij de Hema, drogisterijen en verswinkels is aan de Hoofdstraat ter hoogte van het Oranjeplein een sterk boodschappengebied gerealiseerd.

Sterk boodschappengebied

De Lier staat bekend als dorp met sterke lokale betrokkenheid. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van koopstromen, winkelaanbod en omzet: die cijfers zijn relatief stabiel gebleven de laatste jaren. Toch is ook hier het aantal leegstaande panden iets toegenomen, ondanks dat er al panden zijn getransformeerd naar andere functies (o.a. Hoofdstraat 17, Raadhuisplein).

Compact en gemengd?

In het huidige bestemmingsplan ligt de ‘centrum’-bestemming op ongeveer 400 meter van de Hoofdstraat en op het Oranjeplein. Dat is best een groot gebied. Die centrumbestemming is vooral gericht op winkels, dienstverlening en horeca; commerciële functies. Functies zoals fysiotherapie, de bibliotheek, een partycentrum, etc. zijn dan ook vooral aan de randen van het centrum of elders in De Lier gevestigd. De Bodytec en een yogastudio zitten al wel meer centraal. Wonen op de begane grond is in de bestemming ‘Centrum’ niet toegestaan.

DTNP stelt voor de Hoofdstraat tussen de Van Weelystraat en de Kerklaan (huidig gebied met eenrichtingsverkeer) in te blijven zetten op een aaneengesloten publiek gebied. Hier komt zowel de boodschappenfunctie als de identiteit van De Lier (o.a. Domkerk) sterk naar voren. In dit gebied kunnen dan ook meer typen publieke functies mogelijk worden gemaakt. Bestaande functies buiten dit gebied mogen daar gewoon blijven bestaan. DTNP stelt voor daar wel transformatie naar bijvoorbeeld kleine kantoren en wonen toe te staan. Dit is bijvoorbeeld al gebeurd met Hoofdstraat 17 (voormalig Santé).

Vragen aan u

  1. Is het hoofdcircuit in bovenstaande kaart wat u betreft de juiste afbakening van het centrum: het gebied waar het de ambitie moet zijn om het volledig gevuld te houden met winkels en andere publieksgerichte functies? (Op de kaart klikken voor een volledig beeld.)
  2. Herkent u zich in bovenstaande beschrijving van het centrum van De Lier?
  3. Wat is nu de leukste plek of functie in het centrum?
  4. Hoe kan het centrum nog aantrekkelijker worden?
7 Commentaren
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties